Ketumbar atau nama botaninya coriandrum sativum banyak digunakan dalam penyediaan makanan. Biasanya, daun dan biji ketumbar banyak digunakan dalam kebanyakan gaya masakan. Namun begitu, herba yang turut dikenali sebagai coriander atau cilantro ini turut mempunyai kebaikan untuk kesihatan.
coriandrum sativum
Ketumbar merupakan tumbuhan saka. Baunya yang harum disebarkan melalui buah lembut berwarna hijau dan apabila matang bertukar kepada warna kuning kecoklatan. Ketumbar berasal dari daerah Mediterranean, Afrika Utara dan Asia Barat Daya, dan telah ditanam secara meluas di Eropah, Utara Afrika, India, Amerka Selatan, Malaysia, Thailand dan China. Ketumbar hidup baik dalam kawasan tanah hitam dan kontang.
Ketumbar adalah tumbuhan lembut dan tidak berbulu yang boleh bertumbuh hingga ketinggian 50 cm [20 inci]. Daun-daunnya berbagai-bagai bentuknya, iaitu bercuping luas pada tapak tumbuhan, dan lembut lampai pada aras batang berbunga yang lebih tinggi. Bunga-bunganya dibawa dalam umbel kecil berwarna putih atau merah jambu pudar, tak bersimetri, kelopak-kelopaknya yang menjauhi pusat umbel lebih panjang (5-6 mm) berbanding kelopak-kelopak yang tumbuh ke arah umbel (1-3 mm). Buahnya merupakan skizokarpa kering berbentuk bundar yang berdiameter 3-5 mm.
bunga ketumbar
Semua bahagian tumbuhan ketumbar boleh dimakan, terutamanya daun segar dan benih keringnya yang sering dijadikan bahan masakan. Ketumbar menjadi ramuan biasa dalam masakan Timur Tengah, Asia Tengah, Mediterranean, Asia Selatan, Mexico, Texas, Amerika Latin, Cina, Afrika dan Asia Tenggara. Ketumbar juga digunakan untuk membuat minuman keras witbier dari Belgium.
Herba ini kaya dengan pelbagai elemen makanan. Ðaun ketumbar mengandungi protein, lemak, mineral, serat, karbohidrat dan air. Mineral-mineral dan vitamin-vitamin termasuklah vitamin C, kalsium, fosforus, besi, karotena, thiamin, riboflavin, niasin, garam, kalium dan asid oksalik. Citronelol, komponen minyak pati dalam ketumbar dikatakan antiseptik yang bagus. Komponen-komponen lain mempunyai kesan penyembuhan dan anti mikrob yang tidak akan membiarkan luka dan ulser dalam mulut menjadi bertambah teruk. Ia juga mampu membantu menyembuhkan ulser dengan segera dan menyegarkan nafas.
daun ketumbar
Ðaun ketumbar lain rasanya dari benihnya, iaitu lebih banyak rasa sitrus. Ada orang yang menjauhi daun ketumbar kerana rasa "bersabun" atau bau hamis. Kepercayaan bahawa perasaan ini ditentukan secara genetik mungkin timbul dari kelainan genetik pencerapan rasa kimia sintetik phenylthiocarbamide; namun, tiadanya hubungan terperinci antara ketumbar dan gen pencerapan rasa pahit yang dapat disahkan.
Ðaun ketumbar segar dijadikan ramuan untuk pembuatan pelbagai masakan Asia Selatan (khususnya catni), hidangan Cina dan juga salsa dan guacamole dari Mexico. Ðaun ketumbar yang dicincang dijadikan hiasan masakan seperti dal dan kari. Ðaun ketumbar selalu digunakan mentah-mentah atau dibubuh pada hidangan sejurus sebelum disajikan kerana jika dimasak, haba akan cepat mengurangkan rasa ketumbar. Ðalam resipi India dan Asia Tengah, daun ketumbar digunakan dalam bilanagan besar dan dimasak hingga hilang rasanya. Ðaun ketumbar cepat rosak apabila dipetik dari tumbuhan, dan hilang baunya apabila dikeringkan atau dibekukan.
Ðaun ketumbar bertindak sebagai perangsang dan tonik. Ia dikatakan mampu menguatkan perut dan merangsang pencernaan, meningkatkan rembesan dan pengeluaran air kencing serta mengurangkan demam. Ðaun ini juga bertindak sebagai afrosidiak dan dikatakan mampu membantu dalam pembuangan kahak.
Jus daripada daun ketumbar dikatakan bermanfaat dalam penghasilan vitamin A, B1, B2, C dan besi. Ðikatakan juga satu atau dua sudu teh jus ketumbar yang telah ditambah susu mentega, amat bermanfaat dalam merawat masalah pencernaan seperti sukar hadam, loya, disentri, hepatitis dan colitis. Ia juga dikatakan mampu membantu dalam merawat demam kepialu.
buah ketumbar kering
Buah ketumbar kering dipanggil biji ketumbar. Biji ketumbar apabila dihancurkan rasanya seperti limau kerana hadirnya terpena linalool dan pinena. Biji ketumbar bersifat hangat, kekacangan, berempah, dan macam oren. Biji ketumbar biasanya didapati dalam bentuk penuh dan kisar. Biji ketumbar penuh boleh dipanggang atau dipanaskan dalam kuali kering untuk seketika, kemudian dikisar untuk menguatkan dan mengubah baunya. Biji ketumbar kisar cepat hilang rasanya apabila disimpan, oleh itu lagi segar lagi bagus.
Biji ketumbar dijadikan rempah (Hindi: धनिया dhania) dalam membuat garam masala dan kari India yang selalu banyak menggunakan biji kisar bersama jintan putih. Biji ketumbar ini berperanan sebagai bahan pemekat. Biji ketumbar panggang atau dhana dal juga dijadikan makanan ringan, di samping dijadikan ramuan utama dua masakan India Selatan iaitu sambhar (Bahasa Tamil: சாம்பார்) dan rasam (இரசம்). Biji ketumbar direnih dengan air dan diminum sebagai ubat bersin tradisional.
Di luar Asia, biji ketumbar digunakan untuk menjeruk sayur, dan membuat sosej di Jerman dan Afrika Selatan (lihat boerewors). Di Rusia dan Eropah Tengah, biji ketumbar adalah ramuan yang sekali-sekala digunakan dalam roti rai sebagai pengganti jintan. Biji ketumbar digunakan untuk menyediakan beberapa jenis bir yang tertentu, khususnya bir gandum di Jerman. Biji ketumbar ini digunakan bersama kulit oren untuk menambahkan rasa sitrus.
Ðikatakan dengan meminum air biji ketumbar mampu membantu merendahkan kolesterol darah. Caranya adalah dengan merebus biji-biji ketumbar kering dan menapis air rebusan ini sebelum diminum. Biji ketumbar juga dikatakan mampu mengurangkan demam dan memberi rasa sejuk.
Merendahkan tahap gula bagi tekanan darah tinggi
Air rebusan biji ketumbar kering juga dikatakan mampu merawat diarea. Biji-bijinya terkenal sebagai ubat untuk melegakan pengeluaran haid yang berlebihan. Air biji ketumbar juga dikatakan boleh digunakan sebagai pencuci mata, terutamanya dalam merawat konjunktivitis. Ia dikatakan mampu melegakan rasa perit dan mengurangkan kesakitan dan pembengkakan akibat penyakit ini.
Ðikatakan satu sudu teh jus ketumbar yang dicampurkan dengan secubit serbuk kunyit dikatakan adalah ramuan terbaik untuk merawat masalah jerawat, bintik-bintik hitam dan kulit kering. Campuran herba ini perlu disapu pada muka selepas anda mencuci muka pada malam sebelum tidur.
Pokok muda ketumbar pula dikatakan banyak digunakan dalam kari dan sup. Manakala minyaknya pula digunakan untuk tujuan perasa dan dalam perubatan. Ðalam bentuk kering, biji ketumbar adalah antara bahan penting dalam serbuk kari dan turut digunakan dalam pengawetkan rempah, sosej, perasa, konfeksioneri, dan untuk memberi rasa pada alkohol terutamanya gin.
Kajian terhadap haiwan telah mengesahkan bahawa ketumbar mampu merangsang perembesan insulin dan merendahkan tahap gula dalam tekanan darah tinggi. Ði India, ketumbar dikatakan telah digunakan sebagai anti radang untuk arthritis dan kesakitan dalam perubatan Ayurveda selama berkurun lamannya. Kandungan vitamin K yang tinggi dalam ketumbar dikatakan berguna dalam perlindungan menentang osteoporisis melalui cara pencegahan pengaktifan sel-sel yang dikenali sebagai osteoclasts yang menyebabkan kehilangan.
akar ketumbar
Akar ketumbar lebih kuat rasanya berbanding daunnya. Akar ketumbar digunakan untuk memasak pelbagai hidangan Asia, terutamanya masakan kuah dan pes kari Thai.
Walaupun terdapat pelbagai khasiat daun dan biji ketumbar, namun begitu penggunaannya perlulah mendapat nasihat pengamal perubatan terlebih dahulu bagi mengelakkan kemudharatan di kemudian hari kelak.
1 komentar:
Mr Green: Bet £10 Get £30 - Dr.MCD
With the latest odds and promo 김천 출장샵 code SPORTSBET, you can bet £10 at Sportsbook & Casino 전라북도 출장마사지 in the UK! 양산 출장샵 Get a 전주 출장안마 great deal on our free bets & promos here! 상주 출장샵
Posting Komentar